Friss hírek

Untitled Document

Nyitvatartás:

Minden nap 9-12 óráig és 13-18 óráig.
Hétfőn szünnap!

Telefon/Fax:

06-35-348 261

Mobil:

06-20-919 9802

E-mail:

magnomuzeum@freemail.hu

Belépődíj:

Felnőtt: 1000 Ft,
Gyermek 15 év alatt: 200 Ft
Diák, 15 év felett: 500 Ft
Nyugdíjas: 500 Ft

Cím:

2696 Terény,
Kossuth u. 10.
Nógrád megye

Tépkép / Megközelíthetőség

Részletes útvonalterv megtekintéséhez kattints a kis térképre!

Figyelem, a fenti időponttól eltérően, egyéb okokból a múzeum zárva tarthat. Erről bővebb tájékoztatás a "Friss hírek" menüpontban olvasható!
Előzetes telefonegyeztetés alapján bármilyen időpontban megtekinthető az állandó kiállítás.

Látogatás előtt mindenkor célszerű az előzetes telefonegyeztetés.

Az Orsósmagnó Múzeum Alapítvány könyvelését kiváló szakemberünk végzi:

A kiállított készülékekről megszólaló szép zenék lemezjátszóról lettek átvéve. A lemezeink közül sok kiváló darab pedig a CONCERTO hanglemezboltból származik:

Zenei forrásunk


Kedves Barátaim!

Biatorbágy önkormányzata részéről az Alpolgármester úr újra megkereste a múzeumot, a biatorbágyi működési helyszín, az átköltözés ügyében. Azonban időközben megszületett a kis családunk és az Alapítvány Kuratóriumának döntése arról, hogy a múzeumot Terényben, ebben a gyönyörű természeti környezetben kívánjuk tartani és működtetni. Érzetünk szerint ez a Teremtő szándéka is. Kisebb anyagi bevétel, de nagyobb Teremtői támogatottság.
Terényben marad a múzeum és bővítjük!
Jövőre bővíteni szándékszunk egy 5x6 méteres új helységgel! Önerőből kívánjuk végrehajtani. Ehhez kérünk Mindenkitől anyagi támogatást az Alapítvány számára. A bővítés 1,5 millió Ft-ba kerül. Minden nagyságrendű anyagi segítség előbbre viszi a megvalósulást! Minden segítséget köszönünk.
Számlaszám: OTP:11741017-20037549

2016. szeptember 22-23-án került megrendezésre a XVI. Országos Műszaki Muzeológus Találkozó Budapesten. Pénteken az előadók sorában Vilmos is felszólalt. A téma az "élő múzeum bemutatása" volt. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy az Orsósmagnó Múzeum valóban él, a kiállított készülékek mind működnek és már egy kiterjedt baráti kör is kialakult az évek folyamán, folyamatos összejövetelekkel, látogatásokkal.

2016 nyara fordulatos, izgalmas volt. Látogató családok, csoportok, felajánlások, programok, baráti összejövetelek. Szeptemberben pedig egy meghívás történ Balassagyarmatra, készülékek bemutatásával és a nógrádi gasztronómia körítésével.

Örömmel írunk róla, hogy Németországból újabb Támogató Barátunk akadt Szilágyi János személyében. János néhány nagyon szép készülékkel lepett meg minket, és segítségével a honlapunk német nyelvű része is megújult. Már nagyon aktuális volt a frissítés: nagyon régi információk voltak fent. A külföldi internetezők többsége, akik a honlapunkra kattintanak, német nyelvterületről látogatnak minket. Nagyon szépen köszönjük!

2015 szeptemberében az egyik kedves látogatónk, Kertész Attila "gömbpanorámás" felvételeket készített a kiállításról. A képek annyira megtetszettek, hogy felkerültek ide a honlapra is és amelyek segítségével az interneten "böngésző" érdeklődők virtuális látogatást tehetnek nálunk. Egyes visszajelzések szerint ezzel a múzeum belépett a XXI. századba. Kellemes nézelődést! Azért eláruljuk, hogy a személyes látogatást nem pótolja!

Mindenkinek köszönjük, akik 2015-ben felajánlották az SZJA 1%-át az Alapítvány számára! A beérkezett összegről az információt ki fogjuk tenni ide a honlapunkra is.

2015 augusztusának végén a Híradástechnikai Egyesület (HTE) szenior szakosztályának meghívására ellátogattunk a Liszt Ferenc repülőtérre, ahol szervezett kirándulás keretében megtekinthettük a reptér működését úgy, ahogyan túristaként soha nem látható. A 2-es terminál mellett lévő AEROPARK-ban pedig felmehettünk a muzeális repülőgépek fedélzetére is. A park őrétől pedig ajándékba kaptunk egy IL-18-as repülőgép fekete dobozát! Ebben a dobozban egy szalagos magnó vette fel a pilóták beszélgetését. Hálás köszönet érte!

2015 nyarán a Nógrád megyei önkormányzat több rendezvényén is vendégeskedtünk, mint a "Nógrádikum" cím birtokosa. Szécsény, Somoskőújfalu és Mátraverebély-Szentkút mind egy-egy élvezetes kirándulás volt.

2015 tavaszától egész nyáron át nagyobb csoportok, családok, baráti társaságok jöttek megnézni a kiállítást. Köszönjük az érdeklődést!

A kiállítás 12 éves működése során először, a Múzeum és Vilmos 2014. szeptember 20-án hivatalos elismerést kapott: a Nógrád Megyei Értéktár Bizottság az Orsósmagnó Múzeumot "Nógrádikum" díjjal jutalmazta. Szécsényben, a Művelődési Házban, a megyei önkormányzat kihelyezett ülésén, ünnepélyes keretek között vehette át az oklevelet Vili. Gratulálunk és további sikereket kívánunk! Azon túl, hogy a helyi média foglalkozott az eseménnyel, ez az első lépés a végső célunkhoz: azt szeretnénk, hogy a Múzeum Hungarikum legyen.

A 2014. júniusi Házibulinkon megemlékeztünk a kerek évfordulókról is. A képek megtekintéséhez kattints IDE!
1943-44: 70 éve történt az első németországi sztereo hangfelvétel közönség előtti bemutatkozása. Beethoven 5. zongoraversenye, a berlini szimfónikusokkal, Walter Gieseking zongorajátékával. A felvétellel rendelkezik a múzeum, amely álomszép, óriási dinamikával szól!
1954: 60 éve, hogy Elvis Presley a Sun Records stúdióban felénekelte első dalait.
1964: 50 éve került kereskedelmi forgalomba a BRG és egyúttal a közhasználatú orsós magnó gyártás minden tekintetében magyar csúcskészüléke, az elektroncsöves M8 Calypso magnó!

2014. január 18-án a Lánchíd Rádió adásában egy közel egy órás riport hangzott el, Beregi-Nagy Edit beszélgetett Vilmossal. A műsor nagyon jól sikerült, egy lelkes és szeretettel teli beszélgetést hallhattak a rádió hallgatói. Az adás után készülék felajánlások és elismerő hangvételű levelek érkeztek. Ez úton is köszönjük!

Többen is kérdezték már, ezért itt is leírjuk. Esetenként a múzeumban megbízásból vásárolhatók kifejezetten jó állapotú, márkás erősítők, magnók, lemezjátszók, hangfalak.
Érdeklődni Nagy Vilmosnál a 20/919 98 02-es telefonszámon, vagy a magnomuzeum@freemail.hu e-mail címen lehet.

In Memoriam Jánosi Marcell (1931-2011). Dr. Kutor László tanár úr az Óbudai Egyetemen október 30-án előadást szervezett, ahol a régi nagy sikerű vállalatunk, a BRG történetét és Jánosi Marcell emlékét elevenítették fel. A BRG volt szakemberei közül többen is - a saját szakterületükről- meséltek, megemlékezve Marcell kivételes zsenialitásáról, szakmai és emberi oldaláról. Hatalmas élmény volt. Itt a honlapon lehet olvasni Marcellről és az ő általa kifejlesztett floppy lemezéről, de ez csak egy kis apró töredéke az ő munkásságának. A nevéhez 25 szabadalmi bejegyzés fűződik, az orsós magnóktól a jeltárolókig, a floppytól a számítógépekig, az URH rádió telefonoktól a mikromotorokig, vagy a ma már elfeledett technikai eszközökig még felsorolni is nehéz lenne. Természetesen egy kiváló szakembergárda vette körül, akik mind hozzá tudtak tenni ehhez a sikertörténethez. Sokan közülük a BRG "rendszerváltás" utáni halálát követően próbálták továbbra is életben tartani ezt a technikai tudást (pl. a Lego építőelemekbe gyártott kockacukor nagyságú motorok fejlesztésével). Költői kérdés: vajon mi lett volna, ha a rendszerváltásnak nem az lett volna a feladata, hogy a magyar ipart leépítsék? .....
Az alábbi kis videót érdemes végignézni....

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kiadásában megjelent egy kis könyv, "Műszaki és ipari örökség Magyarországon" címmel. Az igényes és szép kiadvány nagyon sok hazai gyűjteményt és kiállítást mutat be, az ipar különböző területeiről. Bányászattól az informatikáig, optikától a vegyiparig számos érdekes látnivalóról tudósít. Nagy örömünkre a terényi Orsósmagnó Múzeumról is található benne ismertető. Köszönjük szépen a kiadónak és Fekete Zsoltnak, aki megkeresett minket ez ügyben. Ráadásul, ez már a második ilyen jellegű kiadvány, amibe bekerültünk. Az első még 2011-ben jelent meg, amelyben szintén Fekete Zsolté volt a fő érdem. Csak ajánlani tudjuk, és természetesen nem csak azért, mert mi is benne vagyunk. A könyv átlapozásakor szembesültünk azzal, hogy kis hazánkban mennyi de mennyi kiváló gyűjtő, megszállott szakember törődik a múlt emlékeinek szakszerű megmentésével. Ez úton gratulálunk Nekik!

Szomorú hírt kaptunk a napokban. Ismét eltávozott közülünk egy olyan személy, aki a hazai magnógyártás hőskorában a legnagyobbak közé tartozott. Stella István, aki az 1957-58-ban kereskedelmi forgalomba került a Terta 811-es magnetofon különleges mechanikáját tervezte, 2013 október elején elhunyt. Munkásságáról érdemes tudni, hogy bár nagyobb elismerést is megérdemelt volna, de meghurcolták, mivel nem volt hajlandó az akkori idők párt-elvárásának eleget tenni. A Teremtő kárpótolta Őt, csodálatos tehetséggel megáldva, mert később Európa-hírű ikonfestő lett. István, az Isten áldjon, nyugodj békében!

Az Egyesült Államokban, Texasban, Austin városában elindult egy non-profit múzeum és internetes oldal, amelynek célja a mágneses hangrögzítéshez kapcsolódó mindenféle információ összegyűjtése (fényképek, tervrajzok, dokumentációk, készülékek, szalagok, felvételek, minden egyéb). A weboldalon külön összegyűjtötték a világon fellelhető internetes oldalakat ebben a témában. Nagyon nagy öröm és elismerés, hogy megkerestek minket, gratuláltak a múzeumhoz és már felvették a terényi múzeum honlapjának hivatkozását erre a gyűjtőoldalra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezentúl az angol nyelvű internetezők sokkal könnyebben ráakadhatnak a honlapunkra. Köszönjük szépen a szerkesztőknek! Az oldaluk elérhetősége: http://museumofmagneticsoundrecording.org/

Szomorú hírt kaptunk: decemberben 94 éves korában eltávozott közülünk Ambrus László, a Vörös Szikra magnó (1954) egyik tervezője. Ő volt az egyik utolsó képviselője a szakemberek azon generációjánaknak, akik munkásságukkal részt vettek abban a hatalmas vállalkozásban és kalandban, aminek a neve: magyar orsósmagnó gyártás. Csodálatos szakértelemmel ez a generáció a csúcsra vitte a hazai ipar e szeletét. Szerencsés az, akinek a környezetében még élnek a múltunk tanúi. Angyalok ők, akik olyan nehézségeken mentek keresztül, amilyeneket csak a XX. század volt képes produkálni. Egyet tehetünk velük: fogjuk meg ráncos kezüket, nézzünk bele fáradt szemeikbe és köszönjük meg Nekik azt, amit egy életen át adni tudtak.
Kedves László: a Teremtő áldjon, nyugodj békében!

Újabb gyönyörű vendégkönyvi bejegyzéseket olvashatunk itt a honlapon, a Vendégkönyv menüpont alatt.

A múzumban kiállított készülékek között 41 olyan masina van, amely valamilyen szempontból az első. Miután összeállt a lista, akkor csodálkoztunk rá erre a magas darabszámra. A földrajzi egységekre felosztott listát megtekintheted ITT!

A múzeum gyűjteménye szinte hétről hétre gyarapodik egy-egy különleges készülékkel. Igazi ritkaságok várják a kedves látogatóinkat!