Vendégkönyv

Untitled Document

Mi, a családi és baráti kör tagjai, akik jól ismerjük Vilmost, elfogultak vagyunk vele. Éppen ezért nem lehetünk hitelesek, ha mi beszélünk Viliről és az Ő múzeumáról. Ha tárgyilagos véleményt szeretnénk a Varázslatról, amit létrehozott és működtet, akkor olyanok véleményét kell meghallgatnunk, elolvasnunk, akik ismeretlenül érkeztek Terénybe és először látták-hallották a tárlatvezetést. A végén pedig leírják azt az érzést, amit kiváltott belőlük. A -sokszor torokszorító- gondolatok pontosan visszatükrözik Tóth Endre versének a lényegét, a honlap első oldaláról. Ez az, amitől ÉLŐVÉ válik a Múzeum. Okozz örömöt!
/A szerk./
Kedves látogató! 2012. januárjától a múzeum Facebook-oldalán közvetlenül is hozzá lehet szólni, kommentálni a virtuális látogatást. Az alábbi beírások természetesen a személyes élmény után fogalmazódtak.

2006. május 7.

Óriási megtiszteltetés érte a múzeumot. Itt járt a világ egyik legnagyobb magnógyártó cégének, az Egyesült Államok-béli AMPEX CO.-nak a jelenlegi elnöke, Robert L. Atchison.

Hatalmas elismeréssel nyilatkozott a múzeum kiállított anyagáról, majd elismerése és köszönete jeléül megajándékozta a múzeumot egy korai, ritka különlegességgel, egy ausztrál gyártmányú "BYER 66" típusú csöves, hordozható stúdiómagnóval. (1955-ből).

A képen az Ampex elnök (kék kabátban) és Máté unokám, a múzeum Aligazgatója.

A hátunk mögött- sajnos takarva- a cég által gyártott, a korai idők egyik leghíresebb elektroncsöves hordozható stúdiógépe, az Ampex 600 1954-ből!

Byer 66 ausztrál készülék

2014 májusában a múzeum történetében már nem először, egy nagyobb csoport érkezett, vakok és gyengénlátók. Megható volt a tárlatvezetés: a kedves vendégek hatalmas lelkesedéssel hallgatták Vilmost, a megszólaló zenéket és nagy kitartással tapogatták végig a megszólaló készülékeket. Volt olyan is, aki szinte az elérhető összes masinát meg akarta tapintani, olyan lelkesedés övezte a látogatást.

Búcsúzáskor nagy-nagy szeretettel szorongatták meg Vili kezét. Néhány nap múlva egy postai küldeményben egy oklevelet és egy köszönő levelet küldtek. A levélben külön kiemelték, hogy Vilmos nem kért belépődíjat a csoporttól és hogy milyen hatalmas öröm volt a csapatnak az ott eltöltött idő.

Ha létezik dícséret a múzeum működésére, hát ez az. Köszönjük szépen és gratulálunk Vilinek!

 

 

Néhány kiragadott idézet a vendégkönyvből:

"Rezgések-> Hang-> Dallam-> Zene-> Harmónia-> Szeretet-> Lélek-> Teremtő. 13 évvel ezelőtt az Orsósmagnó Múzeum ezen az úton indult el és mára már nagyon sok ember örömére működik, tölti be elrendelt feladatát. A 13. esztendő legyen nagyon szerencsés, a szó nemes jelentésében. Bízunk benne, hogy a Csoda kiteljesedik."

2015.03.23. Nimród Buda Atilla

"Ez egy CSODA! Köszönjük az élményt, az örömkönnyeket, a szép múltat!

2014.01.26. Baráti társaság

"Köszönöm ez így sok-sok évnyi múzeumlátogatás után is ugyanolyan nagyszerű élményt nyújtó bemutatását az orsósmagnó gyűjteménynek. Külön köszönet az emberi mosolyért és azért a lelkesedésért, amivel a gyűjteményről hallhattunk és hallhatnak így a rádió hallgatók is"

2014.01.07. Beregi Nagy Edit műsorvezető, a Lánchíd Rádióban elhangzott riport felvétele után

"Nagyon sok érdekes dolgot hallottam és hatalmas élmény volt még úgy is, hogy én magam nem vagyok rajongója ennek a technikának. 25. házassági évfordulónk alkalmából 'hoztam el' férjemet, akinek ez a hobbija. Hálásak vagyunk az élményért és biztosan visszatérő vendégek leszünk"

2013.11.04. Kozák Zsoltné

"A múlt a jelenben is érték, mi még részesei voltunk ennek, s újra, ha csak egy piciny időre is, hatalmas élményt nyújtott"

2013.09.26.

"Csoda! Ilyen nagy érték ilyen kis településen..."

2013.09.08. T. Ágnes és baráti köre

"Az tetszett legjobban, hogy az összes magnó működik és igazi hangfelvételeket hallgathattunk. A mesélő bácsi nagyon lelkes."

2013.08.16. László Anna Rita Szegedről (egy gyermekcsoport tagja)

"Elragadó volt a tárlatvezetés, teljesen 'beszippantja' az embert ez a világ, amikor hallgatja az érdekességeket. Gazdagabb lettem valamivel! Köszönöm!"

2013.08.11.

"Soha nem volt és nem is lesz ilyen élményünk. Sem hangban sem látványban. Nagyon köszönjük a lehetőséget"

2013.08.10. Pápaiék

"Nagyon nagy örömöt okozott az itt eltöltött idő! Életre szóló élményt jelentett számomra. Hobbijához (??) nagyon jó egészséget kívánok!

2013.06.02. O. Zoltán

"Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek. Tisztaság, szerénység és szeretet árad a múzeumból. Én nem éretk a technikához, de lenyűgöző ez a tiszta hangzás. Örülök, hogy léteznek még ilyen helyek Magyaroszágon, mélyen megérintette lelkemet. Köszönöm.

2013.05.31. Dés Judit

"Mindig nagy öröm eljönni ide, a béke szigetére megpihenni és feltöltődni"

2013.05.04. Kunz Róbert, Gödöllő

"Számomra, a műszaki érdeklődésű férfinek egy időutazással egybekötött 'csoda látás' volt a múzeum megismerése. Ifjúkorom emlékei és fiatalkorom ikonikus vágyálmai jöttek velem szembe, működőképes állapotban. Hihetetlen, hogy egy ilyen pici magyar faluban ilyen világelső gyűjtemény létrejött. De hihetetlen az az emberi minőség, amit Nagy úr révén megismertünk, aki eköré a gyűjtemény köré igazi kultúrát hozott létre és magát a gyűjteményt az emberi kapcsolatok és az örömszerzés szolgálatába állította. Köszönöm ezt az elhívatottságot és hozzáértő szeretetet."

2013. 03. 23. Takácsy László, Budakalász

"Csodálatos gyűjtemény, itt újra átélhettem ifjúságom, a házibulik felejthetetlen világát... Óriási kincset őrzöl, Vili! Adja a Jóisten, hogy ez a gyűjtemény mindannyiunk örömére, még nagyon hosszú ideig fennmaradjon!"

2012.08.17. Varga Zoltán, Németország

"Hú, de örülök, hogy hagytam magam rábeszélni és meglátogattam a gyűjteményt! Azt hiszem, ilyet a világon sehol sem látni! Gratulálok!"

2012.08.15. Kocsis Károly, Budapest

"Kedves Vilmos! Megható és szívszorítóan nagy élmény volt Önt hallgatni. Köszönjük!"

2012.08.11. Kvassay Jenő Ált. Isk. diákjai, Őrbottyán

"Minden mosoly, amit itt kaptunk, hatalmas ajándék számunkra. Remélem, sokáig fenn marad ez a nagy kincs."

2012.06.11. Józsa Gyöngyvér

"Kérem ne vegye sértésnek, de sohasem hittem volna, hogy az orsósmagnók története le tud nyűgözni, de az Ön közvetítésével ez sikerült. Köszönöm ezt az élményt!"

2012.05.26. Bíró László

"Hála Istennek, ebben a gyűjteményben a tárgyaknak nem csak hangjuk, hanem lelkük is van. Ez nem véletlen, hiszen gazdájuk hozzáállása csodálatos, látogatókhoz és szerkezeteihez egyaránt. Jó volt itt dolgozni a "Szellem a palackból" c. műsorral. Köszönettel:"

2012.05.15-17. M1 TV Horváth Tünde szerkesztő

"Hihetetlen élményben volt részem, nem gondoltam volna, hogy van olyan múzeum, ami képes így megríkatni. Napokat el tudnék itt tölteni. A legszebb tapasztalatom az volt, hogy az ember igenis válhat úgy gyűjtővé, hogy azzal ne az önös érdekeket, hanem másokat szolgáljon és örömöt okozzon!"

2012.04.22. Schaff Rita

"Kedves Vilmos! Nem találom a szavakat, hogy kifejezzem azt az érzést, amit bennem felébresztett. Ennyi csodát sehol nem láttam és éreztem. A maga kedvessége professzionálisan fantasztikus. A lelki életét tükrözi ez a gyűjtemény. Fantasztikus, csodálatos, egyedülálló a világon. Nagyon köszönöm mindezt és a mielőbbi viszontlátásig tisztelettel:"

2012.04.13. Láng Tibor Csaba, Párizs

"Köszönöm! Az év ajándéka volt ezt a csodás gyűjteményt végig 'élvezni'!"

2012.01.04. Sós Sándor nyugdíjas

"Ámultunk, bámultunk, csodáltunk! Boldogság volt itt!"

2011.10.09. Vincze Szilvia

 "Amikor idejöttem, én, egy nem műszaki beállítottságú emberként, itt egy csodával találkoztam. Ezt a csodálatos múzeumot egy olyan ember gyűjtötte össze, akinek a kisugárzása, az egész lelke minden egyes magnóban benne van. Csodálatos, minden egyes darabot megszemélyesíti, de szinte úgy érzem, hogy mint édesanya, édesapa saját gyermekeiként ápolgatja, dédelgeti. Ez tényleg egy csoda. Köszönjük, hogy részesei lehettünk ennek a csodálatos ember, csodálatos gyűjteményének. A szavakat szinte keresni kell, hogy ezt a légkört ki tudjuk fejezni. Köszönjük a szívből jövő előadást, a szemei tele vannak szeretettel..."
2011.09.27. Barátaim és Férjem nevében is írtam ezeket az esetlen mondatokat...

"Fantasztikus élményben volt részünk. Kimagasló tárlatvezetés, hihetetlen szakmai alázat és hozzáértés. Feledhetetlen napot töltöttünk itt."

2011. augusztus 11. Bán József

"Csodás az, amikor csodálatos technikát és a csodálatos muzsikát egy csodálatosan elkötelezett ember mutatja be. Köszönettel:"
2011. augusztus 7. (olvashatatlan aláírás)

"Tisztelt Nagy úr! Őszinte, tiszta szívből gratulálunk ehhez a lélegzetelállító gyűjteményhez. Nem mindennapi tartalmat rejt ez az egyszerű parasztház. Kívánom, hogy az Isten tartsa meg ezt a gyöngyszemet. Jó egészséget Önnek."

Egy kis fiatal csapat, Léda Flóra és baráti köre.

"A technikai berendezéseken túl az itt jelenlévő szellemiség tetszett igazán.hogy mit tudtunk, mi magyarok!"
2011. július 20. (olvashatatlan aláírás)

"Csak csodálni és tisztelni tudom ezt a hatalmas hitet, tudást és szeretetet."
2011. június 18. Maklár

"Tök jót vót. Kár, hogy vége."
2011. június. Meggyes Vani (13 éves)

"Amit eddig csak sejtettem, az most feltárult előttem. Terény pár órára az ország, dehogy az ország, a világ közepe lett. Nagyon örülök és kimondottan boldog vagyok, hogy itt lehettem. Kedves Vilmos, legyél nagyon büszke csodálatos gyűjteményedre és arra a csodálatos képességedre, amivel az élet értelmének újabb, másmilyen megvilágítása lesz látható. Köszönöm az élményt."
2011. május 7. Noszvai András  (Oldtimer Expo)

"Budapestről jöttünk megnézni ezt a kivételes és csodálatos gyűjteményt. Ez valami olyan különleges utazás az időben, amit nehéz elmondani. A sok kivételes felvétel, különlegesen jó állapotban lévő készülék, valamint a részletes bemutató minden egyes kincsről felejthetetlen élményt adott. Hálás köszönet érte."
Puskás Zsolt és Pócs Ildikó

"Sokat hallottam a múzeumról, nem tudtam milyen lesz. Csodát találtam. Köszönöm Vili."
2010. október 13. Kroneraff István

"Zseniális ötlet, zseniális megvalósítás, irigylésre méltó hevület. Isten tartsa meg jó egészségben, hogy evilági feladatát véghez vihesse."
2010. szeptember 24. Ács Zsuzsanna, Liszt Ferenc ált. iskola

"Csodás gyűjtemény, melyre nagyon büszkék lehetnek a magyar emberek. Nagy öröm számomra és megnyugvás, hogy elhunyt férjem magnója és szalagjai ilyen csodálatos gyűjteménybe kerülhettek"
2010. július, dr. Lipták Pálné, Szeged

"Öröm és megtiszteltetés, hogy ilyen emberekkel lehet még találkozni, akik csodás munkájukkal lelassítják és a rohanó világunkban felfoghatóvá teszik azokat a régi szép dolgokat, (nekünk fiataloknak is) amik mellett elszaladna az idő. Köszönettel és csodálattal:"
Pacal Szilvi és Tomi

"Drága Vilmos! Nagyon köszönöm ezt a felejthetetlen élményt. Csodálattal hallgattam a szívből jövő elbeszéléseit. Manapság nagyon ritka ilyen emberrel találkozni. Boldogsággal töltött el minden pillanat, amit itt tölthettünk Önnel a múzeumban. Örülök, hogy vannak még ilyen egészséges fanatizmussal megáldott emberek. Minden tárgyról és élményről olyan őszinte szeretettel beszél, hogy csak fejet hajtani tudok. Ez a nap egy sima vasárnapnak indult és egy csodává vált az élmény miatt. Köszönöm, hogy itt lehettem!"
2010. 06. 27. Cseh Judit és férje

"Szívet melengető látni az embert, akinek megvalósult élete nagy álma. Öröm hallgatni, ahogy párjáról, társáról szól, aki a múzeum alapításának ötletét adta. Megnyugvás, reménység és hitet adó élmény, ahogy a szeretettel és gondossággal végzett munka gyümölcsiben gyönyörködhetünk. Kedves Vilmos, áldjon meg téged az Úr!"
2010. május 31. Jávor Károly, Herencsény

"Élmény volt e kis faluban ilyen világraszóló kiállítást látni, lelkes vezetést hallani és a magnókról nem csak hallani, hanem magukat a magnókat és régi felvételeket hallani."
2010. február 13. Műegyetemi Katolikus Közösség

"Lenyűgöző! A tudás, a hit, a fanatizmus és az alázat mintáját láttuk, hallottuk, éreztük ma itt!"
2009. november 6. Kasza és Rácz család

"Elképesztő, döbbenetes, gyönyörű, fantasztikus! Időutazás. Élet."
2009. október 26. Tóth Balázs

"...Külön öröm, hogy ezt a múzeumot- amelyre bármely közgyűjtemény is büszke lehetne- itt, ebben a gyönyörű kis nógrádi falucskában találtuk. Példaadó a múzeum sok tekintetben, köszönet érte Nagy Vilmosnak, hogy létrehozta és működteti."
2009. október 8. Kántor Viola Hír TV szerkesztő

"Mind a múzeum alapítója, fenntartója és természetesen maga a gyűjtemény egyetlen szóval jellemezhető: CSODÁLATOS. A látogatás során folyamatosan a könnyeimmel küszködtem a meghatottságtól. Köszönjük ezt az örömöt, amit ez alatt a rövid idő alatt Vilmos nekünk szerzett."
2009. szeptember 11. Egy budapesti látogató család

"Az Ember, a Zene, és a Technika tökéletes szimbiózisa....és Isten is Vele van!"
2009. július 19. Schmidt Zoltán

"Életemben csak kevés esetben tudtak elvarázsolni- most nagyon!"
2009. június 27. Joó József

"A világ egyik újabb csodálatos helyszínét találtam meg. A szorgalom, a tudás és kitartás ötvözete a hang rögzítésének egyedi környezetében."
2009. június 21. Juhász József

"Életem egyik legszebb élménye volt ez a múzeum látogatás. Visszahozta a fiatalságomat. Köszönet érte."
2009. április 8. Kékes Zoltán a "Hungária" együttes gitárosa

"Csodálatos élmény 62 évesen bejönni és 20 évesen kimenni!"
2008. október 25. Tanker Jánosné Budapest

"Ha laikusként mondhatom, az ami itt van, "Nemzeti Kincs". Gratulálunk!"
2008. július 20. Dr. Estók József

"A tölgyfa vidám katicái, mind a két örs egyértelműen kijelentik, hogy ennél jobb múzeumi kiállítást még nem láttak!"
2008. július 12.

"Szerintem ezt a múzeumot fel kéne venni a Világörökség részének."
2007. október 21. Majoros Lajos Füzesabony

"Ennyi 'boldogság-hormonban' az utóbbi években nem volt részem. Köszönjük a szakszerű tárlatvezetést, ami biztosította a tökéletes időutazást technikában és zenében. Közel 60 évről képet kapni, úgy hogy közben észrevétlenül telt el 3 óra (!), lebilincselő... Jó egészséget a Békési médiások nevében."
2007. május 8. Csurka Péter és Rácz Attila

"Mint szakembernek, no és mint rádiós zenei szerkesztőnek óriási élményt jelent, amit itt láttam és hallottam. Legyen ez minden zenét és technikát szerető és értékelő embernek örök emlék és élmény."
2007. február 1. Tari Viktor

"A legprofibb múzeum egy óriási korszakból. Terényről meg kiderült, hogy a világ közepe! Sokáig fogunk még erről beszélni, utánozhatatlan!...Nem találok szavakat.... gratulálok."
2006. december 27. Bózi József a volt nagy újpesti magnós

"Kedves Vilmos! A VITAL TV "Gyűjtők" c. sorozata kapcsán jutottunk el Önhöz a múzeumba. Sok helyen, sok gyűjtővel találkoztunk már, de itt most magát a CSODÁT láttuk! Köszönjük az élményt!"
2006. augusztus 28. Ozsda Erika szerkesztő-riporter

"Kedves Ibolya és Vilmos! Ha valaki működő csodákat és hihetetlen elhivatottságot és szívet, lelket megnyugtató szívélyességet és emberséget szeretne látni, a terényi Orsós Magnó Múzeumot ajánljuk figyelmébe. Számunkra hihetetlenül maradandó élményt nyújtott. Tisztelettel és szeretettel:"
2006. július 2. Szénásiné Margó és családja Gödöllőről

"Örömmel néztem a csodálatos gyűjteményt, egyedülálló a maga nemében. Jómagam 10 év Telefunken és 10 év Grundig magnetofon tervező, fejlesztő vezető voltam, tudom értékelni a munkát, ami a gyűjtemény mögött van."
2006. június 11. Siller Imre, Nürnberg

"Hálás vagyok a sorsnak, hogy ide elhozott a kisfiammal. Ő is csodát látott ma és mi is lehetne a múzeumnak a legfontosabb feladata, ha nem a legfiatalabbak lelkébe csepegtetni a régi dolgok tiszteletét és szeretetét. Gratulálok és nagyon büszke vagyok honfitársaimra."
2005. november 4. Csepreghy Ferenc és Márton

"Technikatörténet és a zenetöténet csodálatos találkozása ez a Múzeum"
2005. július 26. Dunaújváros

"Nagyon jól éreztük magunkat a táncos mulatságon is. Bárcsak gyakrabban lehetőségünk lenne ilyen jó zenéket hallgatni otthon is! A zenekedvelők paradicsoma ez a múzeum, bármeddig elhallgatnánk a régi felvételeket!"
2005. július 3. Bereczki Zsuzsi Debrecenből

"Az ember úgy érzi becsöppent csodaországba. Nagyon nagy öröm elzarándokolni ide."
2004. július 3. Szentiványi Kálmán

"Mindig öröm számomra olyan emberrel találkozni, aki megtalálta az életben azt, ami a leginkább boldoggá teszi. Nagy úr szenvedélye azonban nemcsak Őt teszi boldoggá, hanem mindenkit, aki idelátogat."
2004. január 20. Gerő Attila DUNA TV szerkesztő

"Az elmúlt egy év alatt- már addig is világszívonalú gyűjtemény- hihetetlenül átalakult. Mint egy Franciaországban élő gyűjtő nagy csodálója vagyok az orsós magnóknak, de ehhez fogható gyűjteményt egyáltalán nem ismerek"
2003. augusztus 13. Cserba János Párizsból

"Fantasztikus! Amikor együtt van a tudás, a kitartás és a Hit, abból születik a Csoda. Ez az. Köszönjük szépen."
2003. június 14. Nagy Zsolt Menyhért

"Az orsós magnók története is történelem, annak egy része. Hála és hódolat Nagy Vilmos barátomnak, hogy a huszonnegyedik órában "kapcsolt", egybegyűjtötte mindezt. Köszönettel, s elmúlt ifjúságunk feletti borongós nosztalgiával."
2002. október 3. Fábri Sándor (Fábri Show)

"Régi készülékek és régi hangfelvételek között bennem is régi emlékek idéződtek fel. Köszönöm a lelkes és szakértő vezetést. Tetszik nekem, hogy a múzeum gazdája ilyen tisztelettel adózik a műszaki emlékeknek."
2002. szeptember 8. Dr. Jakab László

"A technika, a légkör, az előadás csodálatos"
2002. július 25.

" Valami fantasztikus, egyedülálló élményt nyújtott minden gyerek számára, s ez a kedvesség, ami fogadott bennűnket lenyűgöző. Egy budapesti iskola 4.b osztályos tanulói."
2002. május 20.