16. AMPEX 351 sztereo 4
AMPEX 351 mono
Előző
Előző Következő

Az Egyesült Államok a II. Világháború után a többi győztes hatalommal együtt hadizsákmányként hazavitte Németországból a rádióstúdiók által használt készülékeket. Ezek alapján készítették el saját gyártmányaikat. Az egyik ilyen korai gyártó az Ampex Co. volt, amely cég a mai napig is gyárt stúdiótechnikát, persze ma már digitális eszközöket.
A képen látható 50-es évekbeli csöves sztereo modell érdekessége, hogy egy ilyen készülék mono változata rögzítette Elvis Presley első felvételeit is Sam Philips stúdiójában, Memphisben 1954 júniusában.
A "Slágerek" menüpontban 1956-ból származó próba-felvételek hallhatóak a fent említett stúdióból. Különlegessége a felvételeknek, hogy nagy részük nem került fel lemezre. Belehallgathatunk a stúdiómunkába, hallgathatjuk a "korai Óriásokat" Elvist, Carl Perkinst, Jerry Lee Lewist, Roy Orbisont és Johnny Casht, ahogy egy-egy dallamot elpróbálnak, állítják a visszhangot, a technikát, miközben Sam Philips az üvegablak mögött "lesi", hogy mi is fog ebből kisülni...